Pages

Friday 27 January 2017

Η κόρη της λίμνης

Print Friendly and PDFPrint Friendly

Η κόρη της λίμνης, Sergio garc a Locattelli 90 Ισπανία


Περού, ένα χωριό στις Άνδεις. Οι ντόπιοι λατρεύουν τη ζωοδότρα  Μητέρα-Νερό που υπάρχει στις  λίμνες και τα ποτάμια. Τα σχέδια μιας εταιρείας για την εξόρυξη χρυσού θα  διαταράξουν την αρχαία ενότητα. Η λίμνη, ιερή για τους ντόπιους, μπορεί να στεγνώσει για πάντα. Η νεαρή φοιτήτρια της νομικής Νελίντα συμβολίζει την αντίσταση των χωρικών και την σύνδεσή τους με τη φύση. Είναι σε θέση να επικοινωνήσει με τα πνεύματα του νερού και χρησιμοποιεί τις δυνάμεις της να αποτρέψει την εταιρεία από την καταστροφή της λίμνης- Μητέρας.
Βολιβία, ένα άλλο χωριό των Άνδεων. Το αποτέλεσμα όταν οι πολυεθνικές των μεταλλείων  χρυσού κερδίσουν : ένα ξεραμένο, ελάχιστα γόνιμο, σχεδόν άγονο τοπίο.

Η τρίτη ιστορία ολοκληρώνοντας την εικόνα παρουσιάζει μια Ολλανδή κοσμηματοπώλη, που επαναξιολογεί τον τρόπο που αγοράζει πολύτιμα μέταλλα μετά από την επίσκεψη του στα ορυχεία χρυσού του Αμαζονίου. Η ταινία συνδυάζει στοχαστικά πλάνα του των Άνδεων που κόβουν την ανάσα  και μια συγκινητική καταγραφή του ακτιβισμού των πολιτών που  εν πολλοίς θυμίζει τη μάχη μεταξύ του Δαβίδ και Γολιάθ.


Στο Περού, υπάρχουν παράνομα ορυχεία χρυσού που προσφέρουν στους κατοίκους κάποιων πόλεων επικίνδυνες θέσεις εργασίας. Ο καιρός συχνά πιάνει πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ δεν υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή επάρκεια στις υδραυλικές εγκαταστάσεις αλλά και στην γενικότερη υγιεινή. Επίσης, λόγω κάποιων χρόνιων προλήψεων- υπάρχει ένας μύθος που λέει πως ο χρυσός θα εξαφανισθεί αν εργασθούν γυναίκες σε αυτά)-οι γυναίκες δεν επιτρέπεται να εργαστούν στα ορυχεία χρυσού. Μια τέτοια περιοχή είναι η La Rinconada. Οι γυναίκες αναγκάζονται να ψάξουν μέσα στα μπάζα από τα ορυχεία για τυχόν υπολείμματα χρυσού που μπορεί να έχουν ξεφύγει από τους εργάτες. Είναι γνωστές ως οι κόρες της Awichita-εξαιτίας του θεού Awicihita στον οποίο κάνουν προσφορα  ή αλλιώς, pallaqueras, όνομα που πήραν από τον άγιο που φυλά τους ανθρακωρύχους.

Ο Περουβιανός φωτογράφος Omar Lucas που ταξίδεψε στην περιοχή ώστε να περάσει κάποιο χρόνο μαζί με αυτές τις γυναίκες αποθανάτισε με την καμερά του εικόνες που σοκάρουν,





0 comments:

Post a Comment