Pages

Friday 17 February 2017

Ένας μεγάλος φωτογράφος

Print Friendly and PDFPrint Friendly

Tα τελευταία 40 χρόνια ο φωτογράφος Σεμπαστιάο Σαλγκάδο, αυτόπτης μάρτυρας μεγάλων γεγονότων της πρόσφατης ιστορίας, ταξιδεύει σε όλες τις ηπείρους καταγράφοντας τις αλλαγές της ανθρωπότητας.  Οταν μιλάει για τις φωτογραφίες του ο Σεμπαστιάο Σαλγκάδο δεν λέει «η συλλογή», «το άλμπουμ», «το πρότζεκτ», λέει «οι ιστορίες μου». Τις δύο τελευταίες δεκαετίες έχει πει άλλες δύο μεγάλες ιστορίες. Η καθεμιά τού πήρε σχεδόν μία δεκαετία για να την ολοκληρώσει. Η πρώτη είναι για τους εργάτες σε όλο στο βιβλίο του WORKERS και η άλλη για τους μετανάστες στο MIGRATIONS. Η τελευταία του λέγεται GENESIS και για αυτήν ο βραζιλιάνος φωτογράφος ταξίδεψε σε 32 χώρες.

«Υπάρχει μόνο ένα είδος, μία φυλή η ανθρώπινη. Ότι είναι απαραίτητο για τον πιο λευκό άνθρωπο  είναι απαραίτητο για τον πιο μαύρο άνθρωπο, για τον πιο κόκκινο, για τον πιο κίτρινο. Είμαστε όλοι το ίδιο ζώο».  



«Πιστεύω στη συλλογικότητα. Η ιστορία μας είναι η ιστορία κοινοτήτων. Πιστεύω στην αλληλεγγύη, στην κοινότητα και αυτές είναι οι πραγματικές αξίες για μένα. Δεν δέχομαι την ατομικότητα, τον κυνισμό, τον εγωκεντρισμό».  



Ο Σαλγκάδο γεννήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 1944 στη Βραζιλία και ξεκίνησε την καριέρα του ως επαγγελματίας φωτογράφος το 1973 στο Παρίσι. Έχει ταξιδέψει σε περισσότερες από 100 χώρες για τα φωτογραφικά projects του. Τα περισσότερα από αυτά τα έργα περιλαμβάνονται σε έντυπες εκδόσεις και εκθέσεις του έργου του βρίσκονται σε περιοδεία και παρουσιάζονται σε όλο τον κόσμο, σε κορυφαία μουσεία και γκαλερί.


0 comments:

Post a Comment