Pages

Saturday 7 January 2017

Τζον Μπέτρζερ, ένας επίκαιρος διανοούμενος

Print Friendly and PDFPrint Friendly

«Και ο σημαντικότερος βιολιστής του καιρού μας δεν δικαιώνεται να συνεχίζει να παίζει το βιολί του στην όχθη του ποταμού όταν κάποιος πνίγεται φωνάζοντας για βοήθεια….». 

Στις 2 ιανουαρίου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών ο βραβευμένος με Booker συγγραφέας, κορυφαίος θεωρητικός Τέχνης και διανοούμενος, Τζον Μπέρτζερ, ο οποίος ήταν μαρξιστής και σφοδρός επικριτής του καπιταλισμού. Λίγοι διανοούμενοι της εποχής μας έχουν τόσο πλούσιο σε έκταση και σε περιεχόμενο βιογραφικό, καλλιτεχνικό και αγωνιστικό, κυρίως όμως λίγοι έχουν αφήσει ένα έργο που για πολλά χρόνια θα μας βοηθά να βλέπουμε τον κόσμο, την τέχνη και την ανθρώπινη κατάσταση με άλλα μάτια.
Ο διάσημος Άγγλος κριτικός άσκησε σημαντική επιρροή στον τρόπο, που μια γενιά αντιλαμβάνεται την Τέχνη μέσω και μίας εξαιρετικής τηλεοπτικής σειράς, η οποία θεωρείται σημαντικό βοήθημα για τους σπουδαστές των εικαστικών τεχνών και ιστορίας της Τέχνης. Ξεκίνησε την καριέρα του ως ζωγράφος πριν στραφεί στο γράψιμο και γίνει κριτικός Τέχνης για το New Statesman, ενώ το 1958 δημοσίευσε το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο «Ένας ζωγράφος του καιρού μας» στο οποίο είχε γράψει: «Και ο σημαντικότερος βιολιστής του καιρού μας δεν δικαιώνεται να συνεχίζει να παίζει το βιολί του στην όχθη του ποταμού όταν κάποιος πνίγεται φωνάζοντας για βοήθεια….». Τιμήθηκε με το βραβείο Booker το 1972 για το βιβλίο με τίτλο «G Το ταξίδι». Χαρακτηριστικό είναι ότι δώρισε το μισό ποσό του χρηματικού επάθλου στους Βρετανούς «Μαύρους Πάνθηρες» και κράτησε το άλλο μισό προκειμένου να υποστηρίξει τη δουλειά του για τους εργάτες μετανάστες. Στο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνεται επίσης το μυθιστόρημα «Προς το γάμο» (1997), το «Εδώ είναι που συναντιόμαστε» (2006) και το «Από την Άιντα στον Χαβιέρ» για το οποίο ήταν και πάλι υποψήφιος για το βραβείο Booker, το 2008. Ο Μπέρτζερ έχει γράψει εξαιρετικές μελέτες για τη ζωγραφική και τη φωτογραφία, όπως είναι το «Another Way of Telling» και το «The Success and Failure of Picasso». Λίγοι διανοούμενοι της εποχής μας έχουν τόσο πλούσιο σε έκταση και σε περιεχόμενο βιογραφικό, καλλιτεχνικό και αγωνιστικό, κυρίως όμως λίγοι έχουν αφήσει ένα έργο που για πολλά χρόνια θα μας βοηθά να βλέπουμε τον κόσμο, την τέχνη και την ανθρώπινη κατάσταση με άλλα μάτια. Τίτλοι βιβλίων του Μπέρτζερ που έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά (2013) 
«Από την Άιντα στον Χαβιέρ», εκδόσεις Πατάκη (2011) 
«Η εικόνα και το βλέμμα», εκδόσεις Μεταίχμιο (2007) 
«Θύλακες αντίστασης», εκδόσεις Antilogos (2005) 
«Άλμπρεχτ Ντύρερ», εκδόσεις Γνώση (2003) 
«Ένας ζωγράφος του καιρού μας», Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης (2002)
«Ο θάνατος του Τσε Γκεβάρα», Κέντρο Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας Ρεθύμνης – Δημοτική Πινακοθήκη Ρεθύμνης
«Λ. Κανακάκις» (1997) «Προς το γάμο», εκδόσεις Καστανιώτη (1993) 
«Η εικόνα και το βλέμμα», εκδόσεις Οδυσσέας (1992) «G. το ταξίδι», εκδόσεις Κανάκη

0 comments:

Post a Comment