Pages

Thursday, 29 December 2016

Ο πόλεμος με τις σαλαμάνδρες

Print Friendly and PDFPrint Friendly



Κάρελ Τσάπεκ (Karel Čapek) ένας μεγάλος Τσέχος συγγραφέας



Ναι, θα γίνει παγκόσμιος πόλεμος των σαλαμανδρών εναντίον των σαλαμανδρών.

«Στο όνομα του πολιτισμού και του δικαίου» .

Και στο όνομα του γνήσιου σαλαμανδρισμού. Στο όνομα της δόξας και του μεγαλείου του έθνους. Το σύνθημα θα είναι : η εμείς ή αυτοί ! Οι σαλαμάνδρες της Λεμουρίας, οπλισμένες με μαλαισιανά γιαταγάνια και στιλέτα, θα σφάξουν αλύπητα τους εισβολείς από την Ατλαντίδα· από την άλλη μεριά , οι πιο προηγμένες, ευρωπαϊκά μορφωμένες σαλαμάνδρες της Ατλαντίδας θα διοχετεύσουν στις θάλασσες της Λεμουρίας δηλητηριώδεις ουσίες και θανατηφόρα βακτήρια, και μάλιστα με τόση επιτυχία, ώστε θα μολύνουν όλους τους ωκεανούς . Η θάλασσα θα γίνει μία τεράστια εστία μόλυνσης από πανούκλα των βραγχίων. Και αυτό αγαπητέ μου θα είναι το τέλος. Οι σαλαμάνδρες θα εξοντωθούν». «Όλες;».
Όλες, ως την τελευταία. Το είδος τους θα πάψει να υπάρχει. Θα μείνει μονάχα κείνο το παλιό αποτύπωμα του ανδριάντα του Σόιχτσερ από το Ένιγκεν.
«Και οι άνθρωποι;»
Οι άνθρωποι; A ναι σωστά, οι άνθρωποι! Λοιπόν οι άνθρωποι θ’ αρχίσουν σιγά-σιγά να κατεβαίνουν από τα βουνά στις ακτές που απόμειναν από τις ηπείρους. Αλλά για πολύ καιρό ακόμα η θάλασσα θ’ αναδίνει μπόχα από τις σάπιες σαλαμάνδρες. Οι ήπειροι θα ξανά μεγαλώσουν σιγά-σιγά χάρη στις προσχώσεις των ποταμών, η θάλασσα θα υποχωρήσει λίγο-λίγο και όλα θα ξαναγίνουν σχεδόν όπως πρώτα. Οι άνθρωποι θα πλάσουν ένα καινούργιο μύθο για έναν κατακλυσμό που έστειλε ο θεός τους αμαρτωλούς ανθρώπους . Θα υπάρχουν και παραδόσεις για βυθισμένες, μυθικές χώρες που υπήρχαν το λίκνο του ανθρώπινου πολιτισμού. Ίσως ακόμα να διηγείται κανείς παραμύθια για κάποια δουλειά ή κάποια Γαλλία που κάποια Γερμανία.
«Και μετά;»
… μετά δεν ξέρω

Απόσπασμα από το βιβλίο του Κάρελ Τσάπεκ "ο πόλεμος με τις σαλαμάνδρες "



Ο Κάρελ Τσάπεκ είναι το ένα από τα τρία μέλη της Αγίας συγγραφικής Τριάδας της Τσεχίας. Οι δύο άλλοι, είναι φυσικά ο Κάφκα και ο Γιάροσλαβ Χάσεκ. Γεννήθηκε στα 1890 σε μια επαρχία της Βοημίας, που τότε υπαγόταν στην Αυστροουγγαρία. Ο Τσάπεκ υπέφερε από μια ασθένεια της σπονδυλικής του στήλης και στα 14 άρχισε να γράφει, για να ξεπεράσει αυτή του την αδυναμία. Σπούδασε σε τρείς μεγάλες πόλεις - Πράγα, Παρίσι, Βερολίνο - φιλοσοφία και ψυχολογία.Οι σπουδές αυτές τον έμαθαν να κοιτάζει με διαφορετικό μάτι την κοινωνία των ανθρώπων. Χρησιμοποιήθηκαν δε, με πολύ έξυπνο και χιουμοριστικό τρόπο στα διηγήματά του. Το κυρίως έργο του, το αφιερώνει στην επιστημονική φαντασία και στις εφευρέσεις που θα αιματοκυλούσαν την ανθρωπότητα (η απελευθέρωση του απολύτου - τα παγκόσμια ρομπότ). Προβλέπει τα ατομικά όπλα, τους τεχνολογικούς πολέμους και καθιερώνει τη λέξη ρομπότ στην τεχνολογία και την πεζογραφία. Με τον Τζωρτζ Όργουελ και τον Άλντους Χάξλεϋ αποτελεί μια δεύτερη τριάδα, αυτήν της πρωτοπορίας στην επιστημονική φαντασία. Όταν ο Χίτλερ προσάρτησε τη Βοημία το '38, αρνήθηκε να εγκαταλείψει την πατρίδα του, ενώ από την Γκεστάπο θεωρήθηκε "δημόσιος κίνδυνος". Την ίδια χρονιά αργότερα, πέθανε σε ηλικία μόλις 48 ετών από πνευμονία.Τα κυριότερα έργα του στα ελληνικά είναι:

1) Η απελευθέρωση του απολύτου
2) Ο Πόλεμος με τις σαλαμάνδρες
3) Από την μία τσέπη στην άλλη / Αντι-αστυνομικές ιστορίες



0 comments:

Post a Comment