Μια εντυπωσιακή φωτογραφία του γαλαξία της Ανδρομέδας
Παρόλο που το σύμπαν διαστέλλεται και όλοι οι Γαλαξίες απομακρύνονται ο ένας από τον άλλο αυτό δεν συμβαίνει σε τοπική κλίμακα. Έτσι ο Γαλαξίας της Ανδρομέδας προσεγγίζει το Γαλαξία μας με ταχύτητα σχεδόν 120 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο μειώνοντας την απόσταση των 2,5 εκατομμυρίων ετών φωτός που μας χωρίζει.
Με αυτή την ιλιγγιώδη ταχύτητα σε περίπου 3.750.000.000 χρόνια οι γαλαξίες θα ενωθούν. Όταν συγκρουστούν, πιστεύεται ότι ο Ήλιος αλλά και άλλοι αστέρες μάλλον δεν θα συγκρουστούν με αστέρες της Ανδρομέδας, αλλά οι δύο γαλαξίες θα σχηματίσουν έναν ενιαίο ελλειπτικού σχήματος γαλαξία. Η διαδικασία της ένωσης αυτής εκτιμάται ότι θα διαρκέσει 1 δις χρόνια και σύμφωνα με τους επιστήμονες το ηλιακό μας σύστημα όχι μόνο θα επιβιώσει, αλλά η Γη θα δει ένα μοναδικό θέαμα στον ουρανό της καθώς θα συγχωνεύονται οι δύο γαλαξίες. Οι συγκρούσεις – συνενώσεις Γαλαξιών λόγω των τεραστίων αποστάσεων μεταξύ τους ίσως είναι ο μόνος τρόπος να έρθουν σε επαφή νοήμονα όντα από διαφορετικούς Γαλαξίες.
Από τον ιστότοπο του ερασιτέχνη αστρονόμου Αντώνη Φαρμακόπουλου,
Ο Γαλαξίας της Ανδρομέδας. Φωτογραφία του Αντώνη Φαρμακόπουλου – Φθινόπωρο 2016 (apod.nasa.gov)
Και μερικά επιπλέον ιστορικά στοιχεία από την wikipedia:
Ο Γαλαξίας της Ανδρομέδας, γνωστός και ως Μ31 (Μεσιέ 31), είναι ένας σπειροειδής γαλαξίας στον αστερισμό Ανδρομέδα. Κατέχει ένα αξιοσημείωτο ρεκόρ: είναι το πιο απομακρυσμένο αντικείμενο εύκολα ορατό με γυμνό μάτι (διαβάστε σχετικά: Το πιο μακρινό αντικείμενο ορατό με γυμνό μάτι). Βρίσκεται σε απόσταση 2,5 εκατομμυρίων ετών φωτός και μαζί με το Γαλαξία μας αποτελούν τους δύο μεγαλύτερους γαλαξίες της τοπικής ομάδας γαλαξιών. Η μάζα του Γαλαξία της Ανδρομέδας είναι περίπου 1.5×1012ηλιακές μάζες, ενώ η μάζα του Γαλαξία μας εκτιμάται περίπου 8.5×1011 ηλιακές μάζες.
Η πρώτη βεβαιωμένη αναφορά του Γαλαξία της Ανδρομέδας γίνεται από τον Πέρση συγγραφέα Abd al Rahman Abu al Husain, πιο γνωστό ως Al Sufi, σε ένα χάρτη του έτους 964. Αργότερα ο ίδιος τον περιγράφει ως «Το Μικρό Σύννεφο». Αιώνες μετά εμφανίζεται σε ένα ολλανδικό χάρτη των άστρων που χρονολογείται περίπου στο έτος 1500, χωρίς κανένα ειδικό σχόλιο.
Ο πρώτος που περιέγραψε το Γαλαξία της Ανδρομέδας με τη βοήθεια τηλεσκοπίου ήταν ο Βαυαρός αστρονόμος Simon Marius (1573–1625). Ο Charles Messier πρόσθεσε στον κατάλογό του τον γαλαξία στις 3 Αυγούστου 1764. Ο Isaac Roberts ήταν ο πρώτος που φωτογράφησε το «νεφέλωμα της Ανδρομέδας» το 1887. Στη φωτογραφία φαίνεται η σπειροειδής δομή του γαλαξία. Όμως, ακολουθώντας την άποψη ότι είναι ένα ενδογαλαξιακό νεφέλωμα, πρότεινε ότι είναι ένα σύστημα σαν το Ηλιακό Σύστημα.
Ο φιλόσοφος Immanuel Kant είχε υποστηρίξει ήδη από το 1755 ότι μερικά «νεφελώματα» όπως ο M31 δεν πρέπει να θεωρούνται ως τμήματα του Γαλαξία μας, αλλά ως νησίδες του Σύμπαντος πολύ πιο μακρινές. Το συμπέρασμά του δεν βασιζόταν σε παρατηρήσεις, αλλά σε ορισμένες γενικές ορθολογιστικές αρχές που χαρακτηρίζουν τη φιλοσοφική του θεωρία. Κατά ιδιότυπο τρόπο ο Καντ, αντίθετα με το σύνολο σχεδόν των αστρονόμων της εποχής του, είχε δίκιο. Η οριστική απόδειξη ήρθε από τον Edwin Hubble με την δημοσίευσή του το 1929 που έιχε ως τίτλο «Ένα σπειροειδές νεφέλωμα ως ένα αστρικό σύστημα». Μετά από αυτή τη δημοσίευση, το μέγεθος του τότε γνωστού Σύμπαντος αυξήθηκε κατά δέκα τουλάχιστον φορές! Και βέβαια άνοιξε ο δρόμος για να κατανοηθεί η αληθινή φύση και των πιο μακρινών γαλαξιών. Αλλά ακόμα και η τεράστια αυτή απόσταση αποδείχθηκε τελικά μικρότερη από την πραγματική…
Πηγή:https://physicsgg.me
0 comments:
Post a Comment