Pages

Monday 19 June 2017

Γιάροσλαβ Χάσεκ-Σχέδιο Νόμου

Print Friendly and PDFPrint Friendly

Σχέδιο νόμου

Προς την Αυτού εξοχότητα, Υπουργόν  των Οικονομικών

Ρίτερ Μπιλίνσκυ,Βιέννη

Ο κάτωθι υπογεγραμμένος Γιάροσλαβ Χάσεκ- ορμώμενος από πατριωτικά αισθήματα λαμβάνω την τιμή να υποβάλλω εις το Αξιότιμον Υπουργείον των Οικονομικών το σχέδιο ενός Νόμου για την επιβολή φορολογίας θανάτου και ταφής.
Η  ιδέα του Νόμου μου ήρθε καθώς παρετήρησα τον τελευταίο καιρό την καταπληκτική αύξηση των γραφείων κηδειών. Έκανα λοιπόν τη σκέψη ότι τα οικονομικά του Κράτους θα ήταν δυνατόν να βελτιωθούν με το μονοπώλιο του θανάτου . Άνθρωποι πεθαίνουν συνεχώς . Το κράτος με μία «μόνιμη φορολογία» θανάτου, θα είχε ένα σταθερό ετήσιο εισόδημα,  το οποίο σε περίπτωση μάλιστα επιδημίας  ή πολέμου θα ανήρχετο ικανοποιητικά.  Ο προτεινόμενος νόμος έχει ως εξής:

Παράγραφος 1.
Όλοι οι υπήκοοι της Αυστροουγγρικής μοναρχίας ανήκουν μετά το θάνατό τους, ανεξαρτήτως φύλου, στο Υπουργείο Οικονομικών, και πληρώνουν μετά  τον θάνατό τους ένα ποσό από 2 έως 24 κορώνες,   ανάλογα με την περίπτωση του θανάτου και της ταφής τους.

Παράγραφος 2.
Το ποσό αυτό θα πρέπει να καταβάλλεται από τον νεκρόν  κατά τη διάρκεια της ζωής τους, συμφώνως προς την παράγραφο  6 εδάφιο ζ’  και την δήλωσιν  της οικονομικής του καταστάσεως.
Οι συγγενείς του νεκρού έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν εις το Βασιλικό και Αυτοκρατορικό Υπουργείο των Οικονομικών μία αίτηση για μείωση της φορολογίας, εάν ο μακαρίτης για τον  άλφα ή βήτα λόγο δεν ηδυνήθη κατά τη διάρκεια της ζωής του την εξοφλήσει  τον φόρο του θανάτου και ταφής,  στην αίτηση θα πρέπει απαραιτήτως να επικολληθεί ένας  χαρτόσημο των 2 κορωνών.

Παράγραφος 3.
Όλοι οι υπήκοοι της Αυστροουγγρικής μοναρχίας ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας υπόκεινται εις την φορολογία θανάτου, ακόμη και αν οι διατάξεις της παραγράφου 4 του παρόντος νόμου δεν τους αφορούν. 

Παράγραφος 4.
Στη φορολογία ταφής υπόκεινται  όλοι οι  υπήκοοι της Αυστροουγγρικής μοναρχίας-ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας- οι οποίοι κηδεύονται κανονικώς. Αν κάποιος ταφεί ζωντανός , οι συγγενείς του έχουν το δικαίωμα να κάνουν χρήσιν των ευεργεσιών του νόμου που αναφέρονται αναλυτικότερα εις την παραγράφον  2.

Παράγραφος 5.
Συμφώνως προς την παράγραφο 2  όλοι οι υπήκοοι της Αυστροουγγρικής μοναρχίας- είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν το φόρο κατά τη διάρκεια της ζωής των ( βλ. παρ.9  εδαφ. Α-η).  Απαλλάσσονται όμως της φορολογίας οι ανήλικοι,  ελαφρόμυαλοι και γενικά τα πρόσωπα τα οποία κηδεμονεύονται. Δι’ όλους αυτούς  θα πρέπει να πληρώνουν οι συγγενείς των και εις περίπτωσιν κατά την οποίαν δεν υπάρχουν συγγενείς,  θα πληρώνει η κοινότης στην οποία ανήκουν.

Παράγραφος 6.
Η κατάθεση των συνδρομών εξαρτάται από το ύψος του ποσού , το οποίον προσδιορίζεται- κατά κατηγορία- από τας δηλώσεις οικονομικής καταστάσεως ως εξής:
α)  δια υγιή άτομα
β) δια ασθενή άτομα
γ)  δια άτομα έχοντα σωματική αναπηρία

θα κατατίθεται  δε  ως ακολούθως:
α) Τα υγιή άτομα θα καταθέτουν τη συνδρομή εις τας διαφόρους  οικονομικάς  υπηρεσίας του Κράτους
β)  τα ασθενικά άτομα στους αρμόδιους ιατρούς
γ)  τα άτομα με σωματική αναπηρία ή στα Αστυνομικάς Αρχάς

Παράγραφος 7.
Η φορολογία ταφής είναι κάτι διάφορον από τη φορολογία του θανάτου. Εις τας περιπτώσεις εκείνας  κατά τας οποίας ο φορολογούμενος δεν ταφεί -  είτε διότι το πτώμα του δεν ευρέθη είτε διότι δηλωθεί ως αγνοούμενος-  κατά τη διάρκεια της ζωής του  δεν πλήρωσε το καθορισμένον φόρον,  ούτος δεν θα εισπραχθεί  ούτε από τους συγγενείς του ούτε και από την κοινότητα.

Παράγραφος 8.
Ηη φορολογία θανάτου είναι υποχρεωτική δια  όλους . Ασχέτως εάν παραδείγματος  χάρη κάποιος θεωρηθεί αγνοούμενος κ.λ.π

Παράγραφος 9.
Το ύψος της φορολογίας θανάτου  προσδιορίζεται ως εξής:
α)   Τα βρέφη μέχρι ενός έτους θα πληρώνουν δύο κορώνες
β)   Παιδιά από ενός έως 5 ετών: 4 κορώνες
γ)   Παιδιά από 5 μέχρι 14 ετών: 6 κορώνες
δ)   Νέοι από 14 μέχρι 20 ετών: 8  κορώνες
ε)   Άτομα από 20 έως 30 ετών: 16 κορώνες
στ) Άτομα από  30 έως 40 ετών: 18 κορώνες
ζ)   Άτομα από 40 ετών και άνω : 24 κορώνες

ΣΗΜ:  Τα ποσά αυτά θα πρέπει να υπολογιστούν εις διπλούν,  διότι υπάρχει φόρος ταφής και θανάτου.

Παράγραφος 10.
Η  πληρωμή του φόρου είναι υποχρεωτική  εις όλας τας  κατεχόμενας χώρας της Αυστροουγγρικής Μοναρχίας. Προσδιορίζεται δε ως εξής:
τα καθορισμέντα ποσά ( βλ.  παρ.9 εδάφια α-ζ) θα πρέπει να πληρωθούν βαθμηδόν,  αλλά κατά τέτοιον τρόπο ώστε να μην υπερβούν το ποσό των 24 κορωνών δια τον φόρον θανάτου   όπως επίσης και άλλων 24 κορωνών δια το φόρο ταφής.
Η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί εντός 8 ημερών από της γεννήσεως του μωρού . Η μη δήλωσις του παιδιού θα τιμωρείται ανάλογα με τας περιστάσεις- με πρόστιμο 10 έως 100 κορωνών ή φυλάκισην  μέχρι τριών εβδομάδων.

Παράγραφος 11.
Όποιος δεν δηλώσει τον θάνατο του  ή την  ταφή του θα υποχρεωθεί να πληρώσει το διπλάσιο του ποσού,  δηλαδή 96 κορώνες συνολικώς σημαντικός και θα τιμωρηθεί  με φυλάκισην  μέχρι 14 ημερών και νηστεία 4 ημερών.

Ελπίζω ότι το αξιότιμον Υπουργείο των Οικονομικών θα δεχτεί με ικανοποίηση  την ταπεινή μου αυτή πρότασιν και ούτω θα βελτιωθούν τα οικονομικά της Αυτοκρατορίας.

                                                                                                      Ο Ευπειθέστατος










0 comments:

Post a Comment